Wednesday, September 30

Antara SINGLE @ DOUBLE...

“Aish.. Bang, takkan mahu balik sudah??”.. Laung Fauzi dari jauh dengan bahasa loghat sabahannya.. ‘Abang’ yang baru nak start enjin kereta tadi tersipu-sipu jadinya..

“Ala bang.. Awal lagi bah nie.. Baru pukul 10 pm bah.. Kerja masih bertimbun nie..”.. Tambah sahabat saya Fauzi.

“Bukan bah.. Anak ndak berapa sihat bah tadi.. Zaujah pula satu orang jak di rumah tue..”. Jawab abang tadi dengan perlahan.. Kaki sebelah sudah masuk dalam kereta.. Dah tak sabar nak balik..

“Hmm.. Ya ka? Bah.. Nda apalah..”. Sahabat saya tiada kata jadinya untuk menghalang.. Mungin cuba untuk memahami.. Saya diam sahaja di tepi.. Sesekali memandang curi muka abang kesayangan kami itu.. Cabaran bagi orang-orang yang sudah berumah tangga..

Ada riak serba salah di mukanya.. Hati teringin untuk stay, nak bergelumang dengan kerja-kerja kawasan yang bertimbun.. Tapi, apakan daya.. Tanggungjawab banyak di rumah perlu dilangsai.. Takut nanti bini tarik muka masam pula.. Fuh..

Lama saya dan Fauzi berdiri di tepi jalan.. Memerhati kereta yang hilang di sebalik pekat malam.. Mengelamun sebentar di dunia gelap malam..

“Cabaran tuan..”. Mulut sahabat kesayangan saya itu berbunyi.. Walaupun tak nampak, tapi saya yakin itu suara dia..

“Hmmm.. Memang cabaran.. So, macam mana kita nie?”..

“Kita?? Kita ikut “manhaj imam Nawawi” jak lah tuan.. Azam tuan!”.

Saya tersenyum.. Faham benar apa maksud sahabat saya ini.

Antara SINGLE @ DOUBLE?

“Saya ada soalan.. Apa status abang sekarang?”.. Wah.. Soalan macam nie yang agak menguji emosi untuk menjawabnya.. Soalan yang selalu terpacul dari mulut junior-junior.. Yang tak tahannya tue, tanya masa program formal pula.. Saja nak menyakat lah tue.

“Owh.. Status, masih pelajar dan sedang belajar.”. Eleh, macam saya tak boleh mengelak..

“Bukan status yang itu.. Maksud saya, yang satu lagi..”. Aiseh, nie dah kira main kasar nie..

“Oh.. Kalau yang itu, tak boleh jawab di sini.. Kena jawab di sebalik tabir. Noktah!”. Alhamdulillah, nasib baiklah saya pernah berguru dengan seorang Abang Naqib.. Jawaban di ‘sebalik tabir’.. Agak lucu juga bila teringat pasal nie.. Macam-macamlah idea untuk menangkis.

Sebenarnya.. Tak kisahlah apa status kita, yang penting di sini kerja tetap berjalan.. Samada kita selesa dengan kedudukan “SINGLE” hingga ke tua.. Ataupun “DOUBLE” di awal usia muda.. Sekali lagi, yang penting kerja terus berjalan dan semakin perkasa dari masa ke semasa.

(p/s-DOUBLE=maksudnya bernikah awal..)

Ada orang memilih SINGLE kerana dengan kedudukan sebegini mudah bagi dia untuk bergerak ke sana ke mari bagi menyelesaikan tugas yang dipertanggungjawabkan.. Iya, balik lewat malam pun takpe.. Tidur mana-mana boleh.. Kat markas, kat masjid, kat surau,, semuanya itu bagaikan ‘hotel’ untuknya.. Bak kata sahabat saya, JANGAN TIDUR KAT JALAN RAYA SUDAH.. NANTI ORANG KATA SUDAH GILA!

Ada pula orang memilih DOUBLE kerana mahukan kehidupan yang lebih teratur dan terancang.. Sebagaimana sabda Nabi SAW, “berkahwinlah kamu kerana di sana kamu akan dipertemukan dengan SAKINAH (ketenangan)”.. Maknanya orang-orang yang sudah berstatus DOUBLE sepatutnya lebih ‘tenang’ serta ‘aman’ berbanding orang-orang yang bersatus SINGLE.

Tapi.. Kadang-kadang realitas yang berlaku dalam alam kehidupan nyata lari dari konsepsasi manusia. Maksud saya, bukanlah janji Nabi itu tidak benar.. Sungguh! Janji Nabi itu tetap akan benar dari dulu, kini dan selamanya.. Makanya kelompangan itu berlaku kerana atas kelemahan dan kesilapan diri kita sendiri.

Na’am.. SINGLE @ DOUBLE, kedua-duanya tetap ada cabaran tersendiri.. Terpulang kepada tangan kita untuk menanganinya..

Hujah yang ada kebenaran @ Alasan yang dibuat-buat?

“Saya minta kita cadangkan nama untuk PIC program nie.. Ada cadangan?”. Suara garau pengerusi mesyuarat memecah kebuntuan malam itu..

“Saya cadangkan ‘.....’ untuk PIC. Lagipun sahabat nie masih bujang.. Bolelah nak pergi mana-mana..”. Jawaban standard yang berlaku untuk gerak kerja berbentuk misi berhari-hari masuk ke pedalaman..

Saya berfikir seketika.. Ini HUJAH atau ALASAN..?

Kalaulah macam ini fikir dan zikir kita,, sudah pasti untuk akan datang si ‘bujang’ tadi akan menuding jari kepada si ‘bujang’ yang baru pula untuk mengepalai misi.. Jadi, kita saban hari tetap berada di takuk lama.. Kuantiti dan kualiti misi-misi yang dibuat tidak akan bertambah atau meningkat.. Cuma yang berbeza ialah orang yang mengetuainya.. Akhirnya, misi bertukar kepada program warisan semata-mata hanyasanya untuk mengisi takwim tahunan.

Apakah SINGLE tidak ada cabarannya..?

Bagi saya sama sahaja.. SINGLE @ DOUBLE tetap ada cabaran tersendiri.. Sama-ada tinggi rendah yang sama atau tidak itu bukan persoalan utamanya.. Yang pasti cabaran tetap ada untuk kedua-duanya. Apa yang penting ialah, kita berawas dari “menjadikan cabaran sebagai alasan”. Ini yang kita tak mahu!

Jadikan hati macam ‘SPAN’.

“Hah.. Apesal balik lagi..? Kenapa tak terus tidur situ..?”.. Sedap sindiran kakak sebaik membuka pintu rumah untuk saya.. Saya cuba nak menyerap segalanya.. Iyalah, siapa tak angin kalau tetiba dikejutkan tengah-tengah malam buta macam tue.. So, senyum jaklah.. Buat-buat tak dengar.

Prinsip yang saya pegang mudah je.. Mereka bukan marah sebenarnya.. Cuma mereka adalah insan yang mahukan kita sentiasa berada disamping.. Kalau boleh, kita nie duduk kat rumah 24 jam.. Itulah, marah kerana sayang!

Sama juga dengan aduan seorang sahabat saya baru-baru nie.. “Nak.. Engkau nie pergi beraya macam setengah tahun bah..”. Leter mak kesayangannya selepas menganjurkan program jelajah raya.. Jelajah baru setengah hari, tapi mak dah anggap itu macam setengah tahun.. J

Itu antara cabaran KATA-KATA yang datang dari orang-orang yang kita tak boleh nak “kawal”.. Ibu-bapa, abang-kakak, dll.. Mereka semua adalah insan yang sepatutnya kita lebih hormati.. Mereka punya ‘kuasa priority’ lebih dari apa yang kita ada.. So bila mereka “marah sayang” dengan kita, apa yang kita kena buat ialah.. “Serap” guna “HATI SPAN”!

Dan, bila tiba satu masa kita dah tak boleh tanggung, dalam erti kata—‘air dalam span tue dah terlalu banyak’.. Perahlah semuanya di atas tikar sejadah sewaktu sepertiga malam.. Menangislah dan mengadulah dengan ‘azza wajalla.. Dialah empunya segala hati-hati yang ada termasuklah hati mak bapa kita!

Orang DOUBLE: Manfaatkan ‘kuasa priorty’ anda.

Bagi orang DOUBLE pula.. Cabaran datangnya dari insan yang bernama isteri.. Tak terkecuali samada background isteri itu dari orang yang faham atau tidak faham.. Cabaran tetap ada, tapi mungkin ‘yang faham’ ini agak kurang “demandnya” berbanding ‘yang tak faham’.. (Entah pembaca faham atau tidak pusingan bahasa sastera saya ini. Hopefully faham..)

Tapi.. Ini dah dikira satu kelebihan buat kita.. Sebab, ‘kuasa priority’ ada di tangan kita sebagai lelaki atau suami. Berbanding orang-orang SINGLE tadi.. Cuma bukan pula maksud saya untuk meminta para lelaki menyalah-guna kuasa yang ada.. Sehinggakan mengabaikan segala tanggungjawab dalam rumah dan menyerahkan secara total 100% kepada perempuan. Itu sudah menjadi salah!

Apa yang sepatutnya ialah, bila lelaki sudah menjadi ketua dalam kedudukan DOUBLE ini serta dipinjamkan kuasa sementara oleh Allah swt.. Maka aturlah dengan sebaiknya.. Kuasa sudah ada, tinggal lagi ilmu bagaimana untuk memanfaatkannya..

Sesibuk-sibuk Rasulullah, baginda masih ada masa untuk berjenaka bahkan berlumba lari dengan Aisyah.. Rasulullah juga ada masa untuk mandi bersama dengan para isterinya yang ramai.. Bahkan, Rasulullah juga ada masa untk BERDAKWAH.. Juga ada masa mengepalai misi-misi negara madinah!~so,, Bolehkah kita bagi alasan tiada masa??

Maka, mari kita belajar urus masa dan ‘kuasa’ dari Nabi tercinta.. (Ini nota untuk diri saya juga!)

Peranan wanita ‘SOLEHAH’..

Bagi para wanita yang berstatus DOUBLE atau bahasa melayunya, ISTERI.. Berusahalah untuk membantu suami anda memperkasakan kuda-kudanya di jalan perjuangan.. Bukankah itu janji anda sebelum bernikah dulu?

Mungkin anda tidak pernah berkata, “Kenapa balik lewat sangat nie..?”.. Atau.. “Lain kali jangan pergi program lagi..”.. Tapi, tanpa sedar dengan menarik muka masam itu sudah menjadi signal yang membuatkan suami merasa tidak selesa lantas gundah gulana jadinya.. Apa yang berlaku, terpaksalah sang suami balik awal selalu bila ada program-program waktu malam.. Itu kira dah ok sebab masih sanggup datang, kalau lesap langsung?

Perhatikan,, “Wanita solehah adalah hiasan termahal dunia”-Hadis Nabi.

Mahal kerana harganya yang tak ternilai.. Bila sebut NILAI, nilai di sini bukan kerana wajahnya.. Atau akhlaknya.. Atau agamanya semata-mata.. Tapi, termasuk juga nilai tadhiyyahnya.. Iaitu SEMANGAT PENGORBANAN yang terkandung dalam dirinya..Maka, bila seorang wanita mahukan darjat solehah tadi, elemen tadhiyyah ini sepatutnya dijadikan salah satu bekalannya dalam melayari rumah-tangga..

Perlu diingat perkahwinan yang dilangsungkan bukan matlamatnya sekadar untuk menjanjikan belaian seorang suami yang sah.. Setakat untuk beristirihat di atas katil yang empuk.. Atau bergurau manja sepanjang masa.. Atau keluar bershopping-shoppingan bersama-sama.. Bukan! Kalaupun ada, itu hanya ‘BONUS’.

Berkahwin dengan orang yang nak “mewakafkan dirinya kepada Tuhan”.. Wanita tadi kena sabar apabila ditinggalkan.. Kena bermujahadah bila kehabisan wang simpanan.. Kena berdikari bila anak-anak sakit.. Kena menahan deraian air-mata bila disindir oleh sanak-saudara yang ‘tak faham’.. Ibaratnya, kena jadi seperti SITI KHADIJAH isteri Nabi yang sanggup mewakafkan tulang-belulang semata-mata untuk menjayakan misi dakwah sang suami..

Wahai wanita.. Sanggup menjadi ‘solehah’??

Dan.. Bila dah mengatakan janji kesanggupan itu.. Janganlah meminta seperti ini lagi bila dah kahwin.. “Bang.. Sudahlah pergi program tue.. Asyik-asyik program.. Tak habis-habis dengan program.. Bila la abang nak berehat??”—Contoh bicara seorang isteri di waktu malam.. Sebelum nak tidur.

Ya Allah.. Bergegar ‘arasy Allah swt apabila ada mulut isteri meminta macam ini dengan suaminya.. Jangan sekali-kali ucapkan kerana ketahuilah jasad suamimu itu hanya milik kamu sementara waktu.. Ketahuilah bahawa Allahlah pemilik mutlak kepada jasad lelaki pendamping kamu itu.. Bukan setakat jasad, bahkan nyawanya sekali!

Pesan bagi yang SINGLE mahupun tengah DOUBLE.

Apapun kedudukan kita, kita nak kejar ‘Mardhatillah’..

Kita bukanlah insan yang baik atau alim sangat.. Kita pasti punyai kelemahan dan kelompangan serta masih melakukan dosa-dosa di sisi Allah swt.. Apa yang kita boleh lazimkan kepada diri kita ialah mengusahakan istiqamah dengan gerak buat islam yang ada serta tetap teguh berdoa kepada Allah agar Dia sentiasa memilih kita.. Kunci: USAHA+DOA.

Kita jangan terburu-buru nak kejar status DOUBLE, kerana kita tak tahu samada boleh survive atau tidak dengan cabarannya nanti.. Ada hikmahnya Allah masih melambatkan ketibaan jodoh kita.. Yakinlah, Allah suka dengan keadaan kita sekarang!

Bila kita DOUBLE pula.. Kita janganlah pula selalu mengungkit status kita yang SINGLE sewaktu masa dulu.. Contoh, “Kalau abang masa bujang-bujang dulu, satu orang jak buat kerja nie..”.. Bukankah berumahtangga itu menjanjikan nikmat yang lebih memerkasakan kerja kita.. Sepatutnya, kita kena jadi CONTOH kepada mereka-mereka yang masih SINGLE.. Bukannya “IMPOTENCY” yang berlaku.. Itu mind-setting yang salah dan perlu diperbetulkan.

Mudah-mudahan kita tergolong di kalangan ‘survivors’! Ameen..

5 comments:

fikrahnazifa said...

bagaimana jika soalan2 itu terkeluar dari mulut sang suami...fikir-fikirkan...

nessa syahirah said...

itu pentingnya mncari yg sama fikrah, bukan setakat menyokong, tp turut mndokong perjuanagn, dan yg faham yg ertinya perngorbnan.

nice article, masing2 renung2kan.

tasnim said...

Artikel yang bagus..
Ana teringat ustazah ana berpesan pada sahabat2 muslimin.. "kalau kamu mahukan anak kamu terdidik, jangan pula kamu menghalang isteri kamu keluar untuk mendidik"
-Mintalah yang terbaik dari ALLAh.. cerminan pasangan kita adalah diri kita sendiri-
wallahua'lam.

Aizat said...

bila mau kluar buku tuan?..

dpt jana income skit2 dr penulisan..
dan income tu boleh bantu tuan utk prancangan ber'double' masa hadapan..;p.

Tajuk cadangan buku: Double:Kapankah lagi?..haha

myikhwanfiideen said...

Salam semua..

>Ustzh Nazifa

Sy maci brfikir.. Mgkn angle yg agak brbeza dgn apa yg sy cube nk smpikn. Tp, still ade prkaitn iAllah..

>Ustzh Syahirah

Sy melihat ttg itu.. Tp, hasil kajian x lgsg sy.. Mmg pd mulanya brlaku dokongan. Tp, stlh ade faktor "desakan kuat" dr luar akhirnya sedikit sbyk dokongn itu goyah.. Tmbh pula bila kedua2nya tggl dgn environment family yg x memahami..

Kt pohon kkuatan Allah.

>Cik Tasnim

Alhmdllh.. Kalu bole kuar mendidik, itu kira da trsgt baik..

>Aizat

Maci bljr.. Byk kkurgn lg.. Maci dlm proses menulis utk bljr,, blom lg mampu nk mgjr..