Bahan-bahan ( . )
- 1 kg ikan tenggiri/kembung/parang
- *500 gram bawang merah
- *1/2 labu bawang putih
- *3 batang serai
- *Lengkuas
- *Halia
- *10 tangkai lada kering
- 100 gram udang kering
- kayu manis dan bunga cengkih
- 60 gram serbuk kari ikan
- 3 keping asam keping
- 2 1/2 biji kelapa
- kerisik (1 biji kelapa)
- ULAM
- Timun
- Taugeh
- Lobak asin
- Limau sambal,daun kesum
- Sambal belacan (belacan diblender bersama lada merah)
- Spageti
- Rebus ikan
- Blender isi ikan dan udang kering bersama air rebusan ikan tadi
- Kisar bahan yang bertanda *.Kemudian tumis bahan yang dikisar,serbuk kari,kayu manis dan bunga cengkih sehingga naik bau.
- Masukkan isi ikan yang telah dikisar.
- Masukkan santan,garam,guladan asam keping.Biarkan sehingga naik minyak.
- Kemudian masukkan kerisik.
- Siap sedia untuk dihidang bersama spageti yang telah dicelur
SUMBER: Myresepi
_______________________________________________________
Salam lebaran kepada sahabat-sahabat pembaca budiman. Alhamdulillah syukur kehadrat Allah yang mengurniakan kita kesempatan untuk menyempurnakan puasa sunat enam hari di bulan Syawal ini. Bagi sesiapa yang belum habis puasa seperti saya (",), maka masih ada lagi waktu untuk meneruskannya.
Saya mengesyorkan juga untuk kita semua agar terus melakukan kunjungan serta ziarah dan jadikan kesempatan itu untuk menambahkan lagi ikatan silahturrahim kita sesama Muslim.
So, di sini saya mencadangkan satu menu masakan yang dirasakan sesuai untuk menjadi sajian kepada tetamu-tetamu yang hadir menziarahi kita. Terutama kepada rakan-rakan muslimin, anda boleh mencuba-jaya resipi ini.. huhu
P/S--Belajarlah memasak. Jangan sampai 'menyesal' nanti..;).
No comments:
Post a Comment